Tijekom nedavne koncertne turneje po Australiji, hrvatski pjevač, televizijski voditelj i novinar Nenad Kumrić predstavio je tamošnjim hrvatskim iseljenicima jedinstven projekt kakav, kako kaže, ne postoji nigdje u svijetu – Hrvatsku muzičku razglednicu.

– Hrvatska muzička razglednica je izvorni hrvatski suvenir, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH, koji smo osmislili prije šest godina. Sastoji se od glazbenog CD-a i velike sklopive karte. Za svoje potrebe uzimaju je gradovi, županije i općine u Hrvatskoj te hrvatski klubovi u dijaspori. Pisana na hrvatskom i engleskom jeziku, Hrvatska muzička razglednica je razumljiva svima. Predstavljena je Hrvatima u Australiji i odlično je prihvaćena – priča nam Nenad.

 

Posebnost ovog suvenira je, pojašnjava nam, da se na glazbenom CD-u nalazi po jedna tradicionalna ili karakteristična pjesma za svaku županiju u Hrvatskoj. Tu su, primjerice, ‘Serbus, Zagreb moj’, ‘Vila Velebita’, ‘Kalelarga’, ‘Lepe ti je Zagorje zelene’… Ukupno 21 pjesma, plus jedna bonus. Velika sklopiva karta sadrži zemljopisnu kartu Hrvatske, najvažnije kulturne, povijesne i turističke informacije te podatke o važnim godišnjim manifestacijama po županijama i gradovima; zatim podatke o smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima po županijama, tekst hrvatske himne, te blagdane i praznike u Hrvatskoj.

Do kraja godine izlazi nova verzija

Kako je od izdavanja Hrvatske muzičke razglednice prošlo nekoliko godina, Nenad je sada želi modernizirati i novo izdanje planira dovršiti do kraja ove godine. CD će najvjerojatnije ostati, a veliku sklopivu kartu planira zamijeniti malom knjižicom. Knjižica će imati džepić u kojem će biti geografska karta. Planira i stvaranje mobilne aplikacije te otvaranje web stranice.

S poznatim australskim Hrvatom, Markom Franovićem

U posljednje četiri godine, Nenad je tri puta bio u Australiji

– Mnogi Hrvati iz dijaspore su mi rekli da imaju problem da, kada dođu u Hrvatsku, ne mogu na jednome mjestu dobiti informacije gdje se što događa. Moja ideja je da te statične informacije, gdje se što događa svake godine, stavimo na jednu web stranicu, a zatim dogovorim s turističkim zajednicama da na stranicu jednom mjesečno samo unesu ono što se kod njih događa idući mjesec – priča nam Nenad.

U ovaj je projekt uložio nekoliko godina rada i velika financijska sredstva. Jedan dio financiralo je Ministarstvo turizma putem natječaja za Izvorni suvenir.

– Osim što je turistički, ovo je i domoljubni projekt. On omogućava turistima da saznaju više o Hrvatskoj. Mlađim generacijama Hrvata u dijaspori omogućava da nauče i ne zaborave važne informacije o domovini, a svima nama da se uvijek možemo na jednome mjestu informirati o detaljima iz naše bogate povijesti, eventima kroz godinu, turističkim destinacijama, te smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima po županijama u RH.
Smatram da je riječ o kapitalnom proizvodu – suveniru koji je jednostavan, ali vrlo praktičan i simpatičan spoj kakav nijedna zemlja u svijetu nema u svojoj turističkoj prezentaciji. I ono što me najviše veseli je činjenica da, Hrvatska muzička razglednica nema rok trajanja i uvijek će biti aktualna jer na poseban način projicira značani dio hrvatske baštine. To je u ovom trenutku vrlo važno jer se nikad nismo osipali više nego sad, a Hrvatska muzička razglednica nas povezuje, educira, informira i čini prepoznatljivima, te ističe bogatstvo našeg naroda u svakom smislu. Nikad veća pozornost ne bi trebala biti usmjerena na našu povijest, kulturu i kulturnu baštinu – kaže naš sugovornik.

 

Glazbenik, novinar, voditelj…

Nenad Kumrić Charlie živi u Varaždinu. Glazbom se bavi cijeli život, a marketingom i medijima dugi niz godina. Bio je član poznate grupe Ritmo Locco, a godinama nastupa na najpoznatijim hrvatskim glazbenim festivalima (Splitski festival, Festival Marco Polo, Krapinski festival) . U glazbenim vodama umjetničko ime mu je Charlie. Uz glazbu, desetak je godina radio kao radijski voditelj, a posljednjih 13 godina jednom tjedno vodi jutarnji program na Varaždinskoj televiziji. Toliko je dugo i vlasnik marketinške agencije i tonskog studija u Varaždinu. U posljednje četiri godine tri je puta imao turneju po hrvatskim klubovima u Australiji.

Nenad je u daljnjem rodu s nadbiskupom Chicaga, kardinalom Blažom Čupićem (na slici)

Nenad Kumrić Charlie upravo snima novi glazbeni album koji planira završiti do kraja godine. Ima dva sina, a za mjesec dana dobit će i kćerku. Želimo mu puno uspjeha s Hrvatskom muzičkom razglednicom i novim albumom!

IZVOR: Croexpress

Odgovori