ACCC-alpha-aplikacije

Njegova se tvrtka bavi izradom web stranica, digitalnim marketingom i web dizajnom.

Marko Kukec (30) živi u malom zagorskom mjestu Zlatar. Mladi je poduzetnik; osnivač je tvrtke Alpha Aplikacije. Odnedavno po prvi put ima priliku poslovno surađivati s hrvatskim iseljenicima i zasad je oduševljen.

‘Rekli su mi da sam lud’

Marko je osam godina radio u geodetskoj firmi u Rijeci. Posao je za hrvatske prilike bio dobro plaćen. No, Marko je odlučio napraviti korak dalje – upisati studij informatike na Veleučilištu u Krapini. To je bila branša u kojoj se vidio u budućnosti. I tako je na drugoj godini fakulteta osnovao svoje poduzeće.

‘Moji doma su se križali. Rekli su mi da sam lud, da izvodim gluposti’, priča nam.

Od države je dobio poticaj za samozapošljavanje, a kasnije i za zapošljavanje još jednog radnika. Prostor je dobio na rok od tri godine u poduzetničkom inkubatoru u dvorcu Gračak. Uvjeti ondje su, kaže, vrhunski. Troškove režija i najma mu zasad pokriva lokalna samouprava.

Njegova se tvrtka bavi izradom web stranica, digitalnim marketingom i web dizajnom. Osim njega, zaposlen je još jedan mladi stručnjak. Cilj mu je, kaže, probiti se na vanjsko tržište – SAD, Kanada, Australija, Zapadna Europa. Stoga se nedavno u organizaciji Hrvatske gospodarske komore otputio u Australiju, na sedmodnevni susret s tamošnjim poslovnim ljudima.

‘Bila je to jako dobra odluka jer smo upoznali dosta potencijalnih poslovnih partnera pa tako i klijente za koje već radim na jednom projektu’, pojašnjava nam.

ACCC-alpha-aplikacije-marko-kukec

 

A njegovi su novi klijenti ACCC New South Wales – Australsko hrvatska gospodarska komora New South Walesa. Riječ je o organizaciji koju su osnovali tamošnji Hrvati. Za njih je upravo izradio web stranicu koju možete pogledati OVDJE.

‘To nam je dobar ulazak na australsko tržište i dobra referenca. Maksimalno smo se potrudili da poštujemo sve zakone kvalitete i web dizajna. Pa zato pozivam i druge iseljenike da nam se obrate ako trebaju kakvu uslugu ili savjet’, kaže Marko.

‘U Hrvatskoj misle da njihov posao vrijedi puno, a tuđi ništa’

Na put u Australiju odlučio se jer je želio dobiti priliku.

‘U Hrvatskoj je dosta teško raditi jer su cijene dosta niže nego u npr. Australiji, a klijenti su puno zahtjevniji u smislu da ne znaju niti što žele niti što ne žele. Tako da je s njima nekad jako teško surađivati. Isto tako, kad dogovorim neki projekt u Hrvatskoj, to obično traje šest mjeseci do godinu dana, tako da se teško financijski održavati‘, govori.

Poslovna kultura, Markov je dojam, u Hrvatskoj nije razvijena koliko u Australiji, što se vidi na mnogobrojnim primjerima, od pristupa poslu do kulture ponašanja.

‘Hrvatski klijent ti prvo automatski snižava cijenu. Misle da, ako je netko mlad, ne zna raditi svoj posao i da njihov posao puno vrijedi, a tuđi ništa. I misle da sve znaju. Kad daš konstruktivan savjet, obično reagiraju sa ‘da, znao sam ja to, ali nisam se sjetio”.

Marko uskoro planira zaposliti još jedno do dvoje ljudi. Još uvijek nema te financijske mogućnosti, ali ako mu se očekivanja ispune, kroz tri do šest mjeseci mogao osigurati sredstva za dvoje radnika.

Hrvatska bi, smatra, poduzetnicima puno olakšala život poreznim rasterećenjem.

‘Teško je to sve poplaćati. Kad platim sve što moram, doprinose za sebe i Marka, moram mjesečno imati 10-12 tisuća kuna prihoda samo da bismo obojica bili na minimalcu. To za naše prilike nije malo. A s minimalcem se u Hrvatskoj baš ne da živjeti. Ja nudim samo usluge. Ali da moram nešto proizvoditi, da moram kupovati sirovine, materijale, ili da imam obitelj, nikad se ne bih upuštao u to.’

Da bi čovjek uspio u poslu, smatra Marko, mora biti uporan i tvrdoglav, a imati i puno sreće. Mi vjerujemo da će njega poslužiti.

Odgovori